Tokaji Borok

Dűlők

Betsek
A Royal Tokaji Borászat jelenleg 16 hektárnyi területtel rendelkezik a Betsek dűlőn, Mád délkeleti részén. A dűlő az elnevezését egy régi családnévből kapta.
A fekete kevert talajtakarónak köszönhetően karakteres, fűszeres – pikánsan feketeborsos borokat ad. Markáns savak és végtelen lecsengés jellemzik. Aszúi esetében a mézédesség és a sárgabarackos illat és ízjegyek is szépen érvényesülnek.

Birsalmás
A kicsiny Birsalmás dűlő Mád határában terül el, lankái délkeletre néznek. Agyagos-löszös nyiroktalaj jellemzi. A mindösszesen 5 hektár területről évente mintegy 1800 palack aszúbor készül. Boraira friss, mentás illat, gyümölcsös ízvilág  és csodálatos elegancia jellemző.
A leheletnyi birsalma ízhez a méz, a sárgabarack és a mézédes dinnye jegyei is párosulnak.

Mézes Mály
A Mézes Mály dűlő Tarcal határában található, és azzal büszkélkedhet, hogy egyike azon két szőlőterületeknek, melyek az 1700-as Rákóczi-féle dűlőosztályozás során kiváló első osztályú minősítést kaptak. Löszös talajú lankái dél felé néznek. A Mézes Mály aszúbor nevében is viseli sajátos jellegét. Hosszan tartó és különösen kiegyensúlyozott aromavilága az aszúborok esszenciáját egyesíti magában. Lágyság és selymesség jellemzi borait, ugyanakkor szép test és hatalmas potenciál teszi felejthetetlenné. A Mézes Mály dűlő 11 hektáron terül el, melynek Hugh Johnson is tulajdonosa.

Nyulászó
A Mádtól keletre elterülő 18 hektárnyi szőlőterület a Szent Tamás dűlő folytatása.
A Szt Tamás és Nyulászó dűlők a két legnívósabb szőlőterület, melyet II. Rákóczi Ferenc még az 1700-as években osztályozott. Vörös, vulkanikus termőtalaja nagyon elegáns, élénk borokat ad. Vas-oxidban gazdag vörös kevert talajának köszönhetően szép ásványosság jellemzi. A Nyulászó borait karakteres savszerkezet, hihetetlenül szép ízvilág és hosszú lecsengés jellemzi.

Szent Tamás
A 12 hektáros terület dél, délnyugat és délkelet felé nyúlik el, Mád egyik legmagasabban fekvő és legkiválóbb területe. Köves, zeolitban gazdag kevert vörös talajtakaró jellemzi, mely kiváló víztartó tulajdonsággal bír. Végtelen hosszan eltartható karakteres, elegáns bort ad. A Szent Tamást a sárgabarack és szilvalekvár érzéki ízei jellemzik, melyekhez dohányíz párosul, valamint egy leheletnyi csokoládéaroma is, csodálatos hosszú lecsengéssel.